May 30, 2010

hormone G melanda, jadi saya decide nak kawin! haha


hormone G : gedik/getek/gatal/lady gaga.
girlemoticon
sejak menulis entry pasal "kisah cinta faz"
semakin menjadi jadi hormone G dalam badan i.
sudah hampir semua sistem dalam badan berjaya dikuasainya.
Jadi nak dijadikan hikayat untuk hari ini.

tadi,i pon ber-calling molling with my my darling <3
yakni saja nak tengok apa respond mama. hehe

mama, oo mama, kalau adik nak kawin awal boleh?
*dengan suara lunak,manja dan gedik mengada-ngada i berkata*


lovepandaemoticonOH RUPA-RUPANYA MAMA HANTAR ADIK KE MESIR NIE PERGI KURSUS PERKAHWINAN KAT AGENSI MENCARI JODOH, MAMA INGATKAN MAMA HANTAR ANAK MAMA PERGI BELAJAR MEDIK KAT MESIR TUH, BAGUS DAN BIJAK SANGAT LAH YER ANAK MAMA NIE.


erkkk. *terasa seperti panah menusuk ke jiwo*lovepandaemoticon


itu adalah adagen adagen ilusi dari imiginasi penulis,


kembali kepada realiti, mama i sebenarnya berkata.....


mama tak kisah, adik dah besar, boleh pikir sendiri.
*my mom sebenarnya ayu dan comel seperti anaknya, hikhikhik*

lovepandaemoticonrwaarr, sepanjang usia i selama 20 tahun membesar dibawah ketiak mama i, tak pernah sekali pon i usulkan kisah nak kawin, yer lah umur pon dah menjangkau dua puluh-an manalah tahu mama i dah ada orang nak diusulkan. tapi suara mama macam tak selesa je i ajukan soalan tuh.
yeaahh~ lagi sekali cubaan bakar line,  buat kali ke 2.

mama, kan senang kalau mama cari kan calon, kan senang, cepat je boleh kawin.

calon boleh cari sendiri, mama tak nak cari, biar anak anak yang decide nak kawin ngan siapa.

alaaaaa~

tiba tiba mama pon mulakan hikayat.
mama i nie pon penglipur lara taw tak. 
bukan i sorang je. 

mama ada terbaca satu artikel kat surat khabar,
ada sepasang kekasih nie, diorang dah bercinta sejak zaman skolah menengah lagi sampai ke lah University,
nak dekat tahun terakhir tuh, mereka pon decide lah nak kawin.
tapi, kawan-kawan dan family diorang bangkang, mereka pesan ..

"tunggu habis study dan kerja lah baru kawin, kan senang"
"tak nak, tak nak, kita orang nak kahwin jugak! nak kawin jugak!"
"jangan lah kawin! dengar cakap kami"
"kitaorang dah lama dah bercinta! kami decide nak kawin, dah kenal hati budi masing masing dah nie, masak benar ngan perangai anatara satu sama lain"
*mama i tak cerita macam tuh pon, dengan suara mendatar je, saja je i tambah, bagi dramatis sikit*

jadi, nak dijadikan cerita, pasangan itu pon melangsungkan lah perkahwinan tuh, tapi dengan restu setelah family mereka sudah beri nasihat tapi mereka tuh DEGIL! tak nak dengar.
tahun terakhir mereka di Universiti, si Perempuan tuh pon mengandung.
mereka pon grad lah dari uni bersama sama, tapi perempuan itu dgn perut berisi.

then ma? apa jadi?

lepas je grad, dua dua jadi penganggur lah jugak. kira agak lama,
hidup susah lah jugak, 
zaman sekarang bukan senang nak cari kerja, 
tak lama kemudian, si Perempuan tuh dapat kerja dulu sebelum si Suami,
kira Si perempuan tuh yang menampung lah family mereka.
then, si Suami pon dapat kerja, tapi gaji bini dia lagi tinggi dari dia.
kira secara mata kasar nya macam si Perempuan lah menanggung kehidupan harian mereka.
beberapa tahun lepas itu,
rupa rupanya si Suami silingku di belakang!
ada perempuan lain! huh! huh!
dan mereka pun bercerai,
dan perempuan tuh jadilah janda muda, umur baru 32 dengan 3 anak.
muda muda lagi dah jadi janda dia dik.


ok kawan kawan, nampak tak maksud tersirat disini.
tuh mama nak cakap kat i,girlemoticon
"adik jangan lah pikir nak kawin dulu, habiskan study tuh dulu"
haha, tektik halus yer disitu kawan kawan.

yang i pelik nie.
haigooo~ lelaki nie, dah bercinta dari zaman skolah menengah pon boleh ke lagi ada hati nak curang! dush dush! geram i kat watak lelaki dalam cerita!girlemoticon
yang perempuan yang gatal nak ngurat suami orang tuh pulak napa! hish hish!

konklusi?
  1. Jagalah rumah tangga korang.
  2. ingat kahwin tuh kerja senang ke!
i bukannya nak kawin lagi,
saja je nak cari gadoh ngn mama.
homesick tawau dah nie!
tak sabar nak balik.
waaa~
 tak sabar nak jumpa mama.
:(
jadi dengan itu! esok saya bertekad tak nak bukak komputer! 
laptop nie nak simpan kat bilik orang lain!
selamat tinggal dunia online selama tiga hari.



tengah ber-twit twit ngn intan payung pagi pagi buto kat twitter
  
intan:nak ambik international driving licence.. nak bawak kereta kat ireland..tp abah x bg!!!!!

me:ko nak bawa kereta kat ireland abah ko tak bg, papa aku tak bg bawa kereta kat tawau wlpn dah ada lesen! lg tragedi -.-"

sayalah insan yang bertuah yang dah dua tahun ada lesen tapi tak pernah bawa kereta. even pegang kunci kereta nak hidupkan enjin pon tak dapat,

6 comments:

hanaKir@ said...

hahaha..yekew..eii..geram laki macam ni...buduss

edoraemon said...

itulah pasal! geram geram kan kan kan :)

ammo said...

geram tp senyum...hohoho aneh2

edoraemon said...

hahah. sudah namanya makluk aneh kan abg jat. nak buat macam mano. huahuahua

.: Keyri + Atiqah:. said...

gatalnye laki tu faz..kate da lame kapel n da knl hati budi masing2, tp last2 pisah gak..aishhh!
woah! da 2 tahun pgg lesen keta..aku ni lesen keta pom xdak ag..lesen muto ada lor..hehe
awat jauh sgt si intan nk drive tuh?
~keyri

edoraemon said...

tuh lah. geram btol ngn lelaki tuh.
tapi perempuan yang nk urat suami orang pon gatal jgak tuh!
ahaha

at least ko ada lesen motor ko bleh bawa motor, aku nie ada lesen kereta tp tak dpt guna, lg tragedi. haha

nnti aku tanya intan :)