May 26, 2010

tips belajar dari nenek edoraemon

sila baca tajuk post diatas.
konon konon bom lah.
dah lah malas belajar.
ada hati mo bagi tips pasal belajar. 
-_-

satu jak tips belajar yang boleh diberikan.
untuk lebih senang paham, memahami
dan akan capai kesefahaman dengan ilmu itu.
hee~

iaitu
KENAPA?
huh? APA?
KENAPA?

dalam belajar kita mesti ada perasaan ingin tahu kenapa, mengapa, siapa, pa pa pa~

ok ok tukar tajuk,
"mari berbincang ilmiah bersama nenek edoraemon."


kenapa kulit orang putih, putih ?(orang yang duduk duduk di Europe sana)
kenapa kulit orang kat afrika gelap gelap?
kenapa kulit aku hitam? -.-"


jawapan
beh mo jugak tanya. ndak pandai bersyukur bha nie urang!
hehe.
ok ok jawapan yang betol : di kulit kita ada sejenis cell bernama melanocytes.
cell ini yang menghasilkan melanin.
melanin tuh apa? itulah sejenis pigment yang dihasilkan untuk menentukan warna kulit kita.
makanya, lagi banyak melanin yang dihasilkan oleh badan kita, lagi hitam lah kulit kita~
melanin itu penting untuk menghalang kulit kita dari terkena sinaran UV matahari.
kalau takda melanin boleh mengakibatkan kulit kita terkena cancer kulit.
jadi apa kene mengena dengan orang yang tinggal di Afrika dan yang tinggal di Eropah dengan warna kulit mereka?
jadi kalau orang tinggal di Afrika,di Negara mereka, kan cuaca lebih terdedah dengan cahaya matahari, itulah lah sebab kenapa mereka memerlukan melanin untuk melindungi kulit mereka dari terkena cancer kulit. dan itulah sebab kenapa bangsa mereka kulit berwarna lagi gelap.
dan sebaliknya bagi bangsa Europe, sebab kurang terdedah dengan cahaya matahari. hehe

kenapa mata diorang biru? -.-" 
jeles jeles kan?
ada lagi warna hijau hijau. :p
jawapan : keturunan bha tuh! malar tak bersyukur nenek edoraemon nie!
hehe
lagi jawapan ke arah lebih betol :
di biji mata kita, Area yang tentukan warna mata kita ialah Iris.
Iris pon ada melanocytes, jadi melanocytes tuh akan menhasilkan melanin yang akan tentukan warna mata kita.
melanin di mata tuh penting untuk menghalang sinaran UV sampai ke mata yang boleh mengakibatkan cancer mata.
jadi orang bermata biru tuh adalah insan yang paling sikit melanin dia.
biru,grey,brown,black
(susunan dari sikit melanin ke banyak melanin)
orang yang ada penyakit albinos.
penyakit dia tidak ada melanocytes ---> xda melanin
mata dia akan berwarma merah. sebab kita akan nampak dia punya blood vessels.
konklusi : orang yang tinggal di afrika kan banyak terdedah dengan cahaya matahari, jadi tuh warna bijik mata dia warna gelap tuh, dan orang putih, ok korang paham paham jugak kan. ulang suara mcm jawapan soalan kat atas tadi.
extra fact pasal warna mata : kalau bayi europe yang berpindah/ lahir ke negara Afrika sebelum umur dia mencapai dua bulan telah mula menetap disana, Mata dia dari biru boleh bertukar jadi coklat

kenapa di Mesir nie udara panas dia panas kering?
di Malaysia panas lembab?


jawapan : sebab orang kalau panas lembab, cepat berpeluh,
jadi di Mesir nie mesti panas kering, jadi susah sikit berpeluh sebab
orang Mesir nie kan malas mandi!
cuba bayangkan kalau rajin berpeluh, mesti lagi tambah busuk diorang tuh. haha
euuww~
*ok fine anti betol aku dengan orang arab nie


dari mulut botox : 1st time buat post ke arah ilmiah.
terasa comel pulak.
hahahahahaha
hasil rujukan? buku histology 2nd year.
mentang mentang paper histology lagi 5 hari.
saja nak tunjuk kata aku bukak buku!
hahahahahahahahha


shuhh shuuhhh faz pi belajar!
ok ok
toodles~


to kak pot : nanti i buat tips untuk tweetdeck pulak kay.
kalo dah bosan.
hehehe

No comments: