December 26, 2010

jom gossip bersama nenek edoraemon

sejak aku sampai mesir nie
ada satu trend di mana sesetengah blogger blogger kat mesir buat blog yang..

layouts
lagu kat blog
entry entry

pergh! i tell u lah.

memang islamic giler.

memang masuk, rasa lah jugak aura aura mereka nak buat blog yang ke arah cerita pasal Islam.

tiba tiba out of BLUE. red n Yellow.

terselit lah pulak.

entry nak kutuk/perli memerli orang.

niat diorang buat entry tuh, pergh

memang suci murni lah aku nak bagitahu kat korang.

"nak nasihat. sebab siapa yang makan cili dia lah yang terasa pedas yer dok?"


aku ikutkan, ilmu agama aku tak lah setinggi insan insan lain yang berada di bumi anbiya,
serius aku nak bagitahu, banyak lagi yang aku perlu belajar,
banyak lagi yang aku perlu terokai.

tapi ada ke Islam ajar, cara nak nasihat kat seseorang tuh berdasar kan....
cara perli memerli?
bukak kesalahan orang?
secara tak langsung.
aibkan orang tuh.
lama lama timbul fitnah kat situ.

tapi aku tahu, Islam itu indah. memang indah sekali.
tapi kalau kau nak kutuk orang, nak umpat orang.
janganlah gunakan nama Islam,

memang aku taw, pada padangan si penulis blog tersebut.
niat dia nak bagi kesedaran dekat orang lain yang membaca,
untuk tidak ulangi kesalahan yang di buat oleh orang yang dia perkatakan dalam entry blog.
tapi makin ramai orang baca,
makin banyak pulak kisah tuh tersebar,
dengan satu kisah yang kesahihan cerita dia pon tak pasti lagi betul ke tidak.


49:11
O you who have believed, let not a people ridicule [another] people; perhaps they may be better than them; nor let women ridicule [other] women; perhaps they may be better than them. And do not insult one another and do not call each other by [offensive] nicknames. Wretched is the name of disobedience after [one's] faith. And whoever does not repent - then it is those who are the wrongdoers.

49:12
O you who have believed, avoid much [negative] assumption. Indeed, some assumption is sin. And do not spy or backbite each other. Would one of you like to eat the flesh of his brother when dead? You would detest it. And fear Allah ; indeed, Allah is Accepting of repentance and Merciful.



kalau tak puas hati,
pikir jalan penyelasaian.
semua orang buat kesalahan.
AKU, KAU, MEREKA.

terpulang macam mana individu nak selesaikan masalah tuh tersebut.
kalau si penulis blog rasa, orang yang dia perkatakan tuh buat satu kesalahan.
cari jalan penyelesaian, bukan buat isu nie jadi bertambah besar dan rumit.

benda pendek jadi complicated pulak kan?

serius aku kalau bab bab nakal nakal aku boleh bawa main.
hatta kalau belajar pon aku masih lagi boleh main main.
tapi kalau bab bab agama,
bab bab orang yang aku sayang.
memang aku tak suka pandang ringan.
ini dah masuk kali ke berapa kawan aku kena.
last year dah kena memang dahsyat,
aku rasa bersalah tak pertahankan.
tahun nie ada beberapa pulak yang kena.

kitta buat salah kat Allah,
kita tahu macam mana nak bertaubat,
kat mana nak bertaubat dan mohon maaf.

kalau dekat manusia,
kadang kadang kita tak sedar,
entah berapa banyak keping hati kita sakiti,
mengundang kemarahan.
macam mana dan bila kita nak mintak maaf.?

hubungan dengan Allah kita jaga.
hubungan dengan manusia kita jaga.



"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people." 



lu pikir lah sendiri otak lu level mana.

aku rasa budak budak nie comel.
enuf said