May 30, 2011

UNTUK SANTAPAN HATI AKU DAN HATI KAMU


Ya Allah kenapa aku di uji ya Allah?

29:2
29:3 

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?  
Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta.  

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN? 

2:216 
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui .
YA ALLAH KENAPA AKU DIUJI SEBERAT INI?
2:286
Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.

YA ALLAH! AKU TERTEKANNN
3:139
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. 
YA ALLAH,BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA? 
3:200
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran ), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, dan bersedialah serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya.
  
YA ALLAH, AKU TAK MAMPU SELESAIKAN MASALAH INI YA ALLAH.
2:45 
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk; 
APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?  
9:111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. 
YA ALLAH KEPADA SIAPA AKU PERLU BERHARAP?
9:129  
Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal 
YA ALLAH, AKU SUDAH TAK MAMPU UNTUK BERTAHAN LAGI!!!!! 
10:87 
dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. 

hati,
silalah baca ini bila anda tengah bersedih.


4:86 
Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu.